Segmentna vrata servis, popravke i održavanje

Segmentna vrata servis, popravke i održavanje

Redovan servis kao i pravilno održavanje garažnih i industrijskih segmentnih vrata je od velikog značaja, jer su delovi kao što su npr. torzione ili bočne opruge koje kontrolišu balans, koturače - koturi i sajle koje nose ceo teret, bočne i srednje šarke koje drže panele u pravilnom položaju, motori garažnih vrata, pa čak i sami paneli (segmentni) vrata, vremenom su podložni habanju. Redovno održavanje garažnih vrata pomaže da se obezbedi maksimalne performanse dugi niz godina. 

Zanemarivanje održavanja segmentnih garažnih vrata može dovesti do ozbiljnih problema i neželjenih kvarova.

Mnogo je problema i kvarova koje možete sami uočiti i tako sprečiti nepotrebne dodatne troškove.

Nekoliko bitnih stvari koje i sami možete uraditi i sprečiti štetu na vreme:

 • Vizuelni pregled: Pogled na opruge, sajle, koturače i vodilice, šarke i točkiće da bi se utvrdilo da li rade ispravno ili im je potrebna popravka ili zamena.
 • Podmazivanje: najbolje je koristi sprej na bazi silikona koji minimizira habanje delova svaki put kada vrata rade, ili WD sprej, najbolje je izbegavati MASTI.
 • Balans vrata: Pregledati i ručno ukoliko imaju motor, deblokirati motor i tako povremeno probati ručno vrata da li se vrata podižu bez mnogo napora ili otpora.

Ukoliko su pohabane, ispucale ili pokidane sajle, oštećenje na koturima ili istrošene zaptivne gume koje se mogu primetiti brzim vizuelnim pregledom. Takođe je dobro povremeno poslušajti vrata dok se podižu ili spuštaju. Ako ne zvuči normalno, možda je znak da je potreban servis.

Zašto je važno održavanje segmentnih vrata

Tokom godina deševale se se nezgode u kojim garažna segmentna vrata mogu da povrede ljude. Bezbednost je zato najvažnija briga za pridržavanje plana održavanja. Garažna vrata se sastoje od mnogih teških komponenti i pa čak i od urešaja pod naponom. Ako sajla pukne ili opruga pukne, segmentna vrata - paneli mogu postati opasan i potencijalno smrtonosan projektil. Inspekcija i pregled segmentnih vrata može prethodno uočiti nevolje, a tehničar i specijalista za segmentna vrata može popraviti ili zameniti deo pre nego što otkaže. Nekoliko razloga zašto je dobro na vreme uraditi servis:

 • Ušteda: Predugo čekanje na rešavanje problema može dovesti do pogoršanja problema i znatno povećati troškove popravke. Najčešći problemi sa garažnim vratima mogu se rešiti jeftino i brzo.
 • Estetika: U početku možda nećete primetiti habanje, međutim vremenom to može uticati na izled i estetiku ne samo vaših garažnih vrata, već i celokupnog doma.
 • Bezbednost: Ako vam se pokvare garažna segmentna vrata ili otkaže neki sigurnosni sistem, potencijalni uljezi - lopovi imaju lak pristup. Garaža je omiljeno mesto za kriminalce koji traže skupe automobile, bicikle i drugu opremu.

Ukoliko su Vam potrebne naše usluge

Naši iskusni profesionalaci prilikom obavljanja defektaže, detaljno pregledaju Vaša garažna ili industrijska segmentna vrata. Prilokom tog pregleda oni mogu obaviti brojne zadatke, od kojih zavisi i cena usluge servisa.

Neki od tih zadataka mogu biti:

 • Dotezanje lanaca, kaiša, vijaka, opruge,..
 • Podmazivanje lanca, šarke, točkića, vodilica, kotura, opruga,..
 • Podešavanje šarki, opruga, sajli, krajnjih položaja motora,..
 • Testiranje kočnica sajli, kočnice opruga, bezbednosne opreme - infracrvenih senzora (fotoćelija), stop tastera, ..
Ozbiljnije kvarove nije moguće izvršiti prilikom defektaže i pregleda, već zahtevaju ponovni dolazak nakon preciziranja kvara i pripreme svih neophonih delova za otklanjanje kvara.
 • Popravka segmentnih vrata: Naši tehničari popravljaju bilo koji deo ili dodatnu opremu koji prestanu da rade ili pokazuju znake habanja ili kvara, sve dok je to fizički i bezbednosno moguće.
 • Zamena delova segmentnih vrata: Ukoliko je neophodno naši specijalisti menjaju delove kao što su paneli segmentnih vrata, opruge na rastezanje ili torzione opruge, sajle, delovi šina ili vodilica, šarki, točkića, srednjih šark, bočnih šarki, alu lajsne, zaptivne gume, motore i opremu.
 • Demontaža: Naši serviseri mogu izvršiti demontažu starih vrata ili motor odnošenje na otpad ili neku drugu lokaciju gde mogu izvršiti montažu starih vrata ili motora i poreme ukoliko se proceni da su i dalje za upotrebu.
 • Dodatni radovi: Naši stručnjaci izlaze na teren prilikom kupovine ili ugradnje segmentnih vrata i tako pregledom situacije na terenu procenjuje se da li su neophodni dodatni radovi (priprema otvora, ramova, prilagođavanje, priprema kablova i instalacija pre ugradnje segmentnih vrata)
 • Ugradnja: Nakon provere svih neophodnih uslova za ugradnju segmentnih vrata, naši stručnjaci isporučuju i montiraju vrata prema dogovorenoj specifikaciji. Naš običaj je da se maksimalno angažujemo i uložimo maksimalni fokus u preciznosti, estetike, i dugotrajnosti i pouzdanost u radu segmentnih vrata.
 • Zadovoljstvo i kvalitet: Zadovoljstvo svih naših klijenata ujedno je i zatovoljstvo nas i naše kompanije. To je dokaz velikog iskustva i kvaliteta usluga koje pružamo i proizvođača koje zastupamo.