Motori za kapije, servis, popravke održavanje

Motori za kapije servis, popravke i održavanje

Motori za kapije svih proizvođača kao i kod vrata, redovan servis i pravilno održavanje kapije i motora (koji je pokreće tu kapiju), može mnogo značiti za duži vek trajanja. Delovi kao što su npr. šarke, točkići, kablovi, zupčanici u motoru, reduktor ili elektronika motora za kapije, zupčasta letva kod kliznih kapija, vremenom trpe habanje. Redovno održavanje kapije i motora za kapije pomaže da se obezbedi maksimalni vek trajanja. Neki motori traju i preko 20 godina ukoliko se pravilno ugrade i kada se povremeno održavaju.

Zanemarivanje održavanja kapije može dovesti do ozbiljnih problema i neželjenih kvarova na motoru i elektronici.

Mnogo je problema i kvarova koje možete i sami uočiti i tako na vreme pozivom stručnog lica, možete sprečiti nepotrebne dodatne troškove.

Nekoliko bitnih koraka koje i sami možete uraditi i sprečiti štetu na vreme:

MOTORI ZA KAPIJE 1. KORAK- PREGLED SITUACIJE
Pogled na opremu i kapiju prilikom rada, da li nege ima vidljivih tragova jačeg habanja ili neželjenih taloga, pukotina i time vlage na elektronici. Deblokirajte uređaje na ručni režim rukovanja i isprobajte sami kapiju rukom, tako ćete uočiti nepravilnosti koje motor može trpeti.

MOTORI ZA KAPIJE 2. KORAK - ČIŠĆENJE
Ako imate mogućnost sami, ugasite glavni osigurač napona da biste obezbedili potpunu sigurnost, poskidajte poklopce kutije opreme i elektronike, zavirite da li je čisto i uredno - suvo. Ako uočite prljavštine, pažljivo nežnom četkicom očistite površine od instekata i paučinu. Najčešće insekti i gmizavci, gušteri naprave velika oštećenja na elektronikama.

MOTORI ZA KAPIJE 3. KORAK - PODMAZIVANJE
Najbolje je koristi sprejeve wd ili silikonski sprej i tako površine održavati čistim (šarke, točkiće, zupčanike, zupčaste letve i sve one delove koji su podloženi trenju i habanju.

Ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti ili smetnje u radu koje ne možete sami otkloniti, možda je znak da je potreban servis.

Zašto je važno održavanje motora za kapije

Kod motora za kapije kao i kod mnogih drugih uređaja u svakodnevnim kućnim i industrijskim upotrebama, vremenom mogu da otkažu ili prestanu sa radom. Nekad je upitanju dotrajalost delova i to se zamenom istih rešava ukoliko je u pitanju star proizvod, nekad je kvar u kablovima ili opremi. Nažalost često zbog ne pristupačnosti delova nekih manje pouzdanih modela proizvođača, mora da se menja kompletan sistem. Ukoliko se ne vodi računa o osnovnim uslovima za rad poput čistoće oko šine, toččkića i vodilica na kliznoj kapiji, šarke i prohodnost krila na krilnim kapijama, ako se ne reaguje na vreme na sitnim kvarovima, oni podstiču veće i mnogo skuplje kvarove:

Prednosti održavanja:

 • Ušteda: Predugo čekanje na rešavanje problema može dovesti do pogoršanja problema i znatno povećati troškove popravke. Najčešći problemi sa motorima za kapije mogu se rešiti jeftino i brzo.
 • Estetika: U početku možda nećete primetiti habanje, međutim vremenom to može uticati na izled i estetiku ne samo vaše kapije, već i celokupnog doma.
 • Bezbednost: Ako vam se pokvari motor za kapiju ili otkaže neki sigurnosni sistem, prilikom prolaska vozilom kapija može naneti veliku štetu kako vozilu, tako i prolazniku ili kućnom ljubimcu..

Ukoliko su Vam potrebne naše usluge

Naši iskusni profesionalaci prilikom obavljanja defektaže motora za kapije, detaljno pregledaju Vašu kapiju i motor koji je pokreće. Prilokom tog pregleda oni mogu obaviti brojne zadatke, od kojih zavisi i cena usluge servisa.

Neki od tih zadataka mogu biti:

 • Dotezanje šrafova, letve, kačenja motora,..
 • Podmazivanje šarke, točkića, letve, rolnica,..
 • Ispitivanje kablova senzora, lampe, tastera, fotoćelija, naponskih kablova ,..
 • Programiranje motora i daljinaca za kapije od većine proizvođača,..
Ozbiljnije kvarove nije moguće izvršiti prilikom defektaže i pregleda, već zahtevaju ponovni dolazak nakon preciziranja kvara i pripreme svih neophonih delova ili  dokumentacije za otklanjanje kvara.
 • Popravka motora za kapije: Naši tehničari popravljaju bilo koji deo ili dodatnu opremu koji prestanu da rade ili pokazuju znake habanja ili kvara, sve dok je to fizički i bezbednosno moguće.
 • Zamena delova, motora ili kapije: Ukoliko je neophodno naši specijalisti menjaju delove kako unutar samog motora tako i delove i opremu, kablove kao i samu kapiju. Ukoliko treba ojačati ili zavariti dodatak ili letvu na kapiju, zakrpiti ili zameniti zarđalu staru cev ili točkić kojem se raspao ležaj i šarke koje više ne funkcionišu kao što bi trebalo.
 • Demontaža: Naši serviseri mogu izvršiti demontažu starog motora ili kapije, odnošenje na otpad ili neku drugu lokaciju gde mogu izvršiti montažu starog motora ili kapije i opreme ukoliko se proceni da su i dalje za upotrebu.
 • Dodatni radovi: Naši stručnjaci izlaze na teren prilikom kupovine ili ugradnje motora za kapije i tako pregledom situacije na terenu procenjuje se da li su neophodni dodatni radovi (priprema same kapije, dodataka, prilagođavanje, priprema kablova i instalacija pre ugradnje motora)
 • Ugradnja: Nakon provere svih neophodnih uslova za ugradnju motora za kapije, naši stručnjaci isporučuju i montiraju motor prema dogovorenoj specifikaciji. Naš običaj je da se maksimalno angažujemo i uložimo maksimalni fokus u preciznosti, estetike, i dugotrajnosti i pouzdanost u radu motora za kapije.
 • Zadovoljstvo i kvalitet: Zadovoljstvo svih naših klijenata ujedno je i zatovoljstvo nas i naše kompanije. To je dokaz velikog iskustva i kvaliteta usluga koje pružamo i proizvođača koje zastupamo.